Archive for Jun 2013

Larut Malam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Jam dah pukul 2 pagi. Tapi masih memaksa diri untuk berjaga sekejap lagi. Baru lepas makan malam (larut malam sebenarnya). Pekena Nasi Ayam Tat sebelum nak balik Miri. 

Sementara nak biar nasi masuk perut, kata org lama, packing barang untuk balik esok. Minta-minta la dapat awalkan flight ke Miri. Tak sabar nak jumpa budak-budak 4 beradik tu. 

Image

Sekali packing, tengok-tengok boleh tahan juga beratnya. Biaqlah bawah 20 kg. Tapi, kalau kena bayaq, biaq pi lah.

6 bulan pertama tahun 2013 ni, dari Januari sampai Jun, paling banyak travel keluar dari Miri. Kalau tak salah 16 kali pergi balik Miri-Semenanjung, 2 kali Miri-Kuching, 2 kali Miri-Limbang (flight) dan 4 kali Limbang-Lawas (by road). Semester ni juga paling banyak kursus dan tugasan yang diberikan sampai jarang ada di Miri. 

Paling lama di Limbang, 3 minggu. Paling singkat 17 Mei, naik flight ke KLIA jam 6.20 pg, pastu jam 4 petang dah ada di Miri semula. Terkejut mak mentua. Tak percaya kata dia yang aku pi KL.

Tapi beginilah bila kita kerja dengan gomen. Saya Yang Menurut Perintah (SYMP) kena sentiasa ingat. Ada juga rasa tak puas hati sebab asyik kita saja yang kena pi sana sini, buat itu ini. Tapi bila fikir-fikir balik, mungkin ada hikmah. Cuma bila mai ‘bulan’ tu, otak jadi ‘mereng’ sikit… Biasa la tu. Manusia.

Macam kali ni, sambung terus kursus dari IKTBN Sepang ke CIAST Shah Alam. Tengahari check out Sepang, terus check in di Shah Alam. 2 minggu yeop…

Hurmmm… Takpalah, kita buat apa yang mampu ja lah. Dah tak mampu nanti, jangan paksa diri. 

So, malam ni last di Shah Alam. Esok nak balik dah. Tugasan dan pembentangan pun dah terampil. OK lah, syukur, sebab agak kurang mood masa buat pembentangan. Macam-macam dalam otak. 

Esok majlis penutup. Nak kena berucap pulak. Cakap apa yang patut sajalah. Pendek, ringkas dan tepat. Semua orang dah dalam mood nak balik dah.

Ramadhan pun dah dekat. Balik nanti banyak benda nak kena setelkan sebelum buka semester secara rasmi nanti.

Oklah, nak rehat dah. Kalau rajin (hihihihi…) naip lagi…

 

Abu Ajwad

2.23 pg, 28 Jun 2013

Shah Alam