Perkara Asas Tentang Mazhab

  1. Mazhab merupakan madrasah dan aliran-aliran fiqah bagi mentafsirkan nas-nas syariat dan pengambilan hukum-hukum daripadanya. Ia adalah metodologi-metodologi fiqah dalam beristinbat (mengeluarkan hukum) dan mengetahui hukum. Ia bukan syariat baru dan bukan sesuatu yang lain daripada Islam.
  2. Nas-nas al-Quran dan al-Hadis lebih besar dan lebih luas daripada mana-mana mazhab.
  3. Syariat Islam menjadi hujah ke atas setiap mazhab, bukan mazhab yang menjadi hujah ke atas syariat Islam.
  4. Asas yang mengharuskan mengikut mazhab adalah kerana diyakini bahawa mazhab telah berjaya memperkenalkan hukum-hukum syariat berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah. Dengan itu, apabila ternyata bahawa mazhab tertentu tersalah dalam sesuatu masalah dan yang betulnya berada di satu pihak yang lain, maka perlulah orang yang mengikut mazhab itu berpaling daripada mazhabnya dalam masalah itu kepada pandangan mazhab yang lebih tepat.
  5. Harus mengikut mazhab lain dalam masalah-masalah tertentu kerana tidak wajib terikat kepada kesemua ijtihad mazhab yang menjadi ikutannya. Tetapi, ikutan kepada mazhab yang lain itu mestilah mempunyai dalil-dalil yang kuat menyokong.
  6. Sebagai muqallid (pengikut mazhab), hendaklah bebaskan dirinya daripada sifat taasub bermazhab secara melulu kerana mazhab-mazhab fiqah bukannya pemecah belah Islam dan bukan sebagai agama yang menasakhkan syariat Islam. Ia sebagai metodologi dalam penyelidikan di samping cara ilmiah dalam mengistinbat hukum.
  7. Tidak perlu berasa sempit dada dengan perbezaan mazhab dan ijtihad mazhab-mazhab kerana perbezaan kefahaman itu sesuatu yang tabii kepada manusia.
  8. Memahami dan menghargai daya usaha yang dicurahkan oleh ulama-ulama mujtahidin daripada pelbagai mazhab ini. Hendaklah kita hormati dan mendoakan kebaikan mereka.

__________

Petikan daripada Formula Solat Sempurna oleh Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: