Ulama vs Daie

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Baru-baru nie telah viral satu posting berkenaan ‘Allah sudah tidak pandang orang berilmu’ – Kenapa Makin Ramai Golongan Jahil Dapat Hidayah Allah?

Saya tak nak bahas sebab ramai yang dah respon kepada cerita tersebut. Cuma saya teringat kepada satu topik bacaan saya daripada buku ‘Head with Serban’ oleh Najmi Nawawi, bertajuk Ulama vs Daie, ms 11 & 12.

Buku beliau boleh didapati di gedung-gedung buku. Saya beli di Popular.

Bacaan yang santai dan mudah. Banyak menyentuh kehidupan kita ketika ini.

Jom sama-sama baca dan fahamkan tulisan beliau ini.


 

Ulama vs Daie

Dua title yang berbeza, namun tiada mustahil untuk berada dalam susuk tubuh yang sama.

a) Dia adalah seorang pendakwah dan dalam masa yang sama dia seorang ulama.

b) Dia adalah seorang pendakwah namun dia bukanlah seorang ulama.

Ulama ialah orang yang alim dan menjadi rujukan orang ramai. Konsep ulamak boleh ditakrif dengan pelbagai definisi yang berdasarkan latar belakang seseorang. manakala daie ialah mereka yang mengajak kearah kebaikan. Daie ini tidak semestinya alim dan mempunyai kesarjanaan. Namun mereka menyeru masyarakat untuk menuntut ilmu. mereka mengajak masyarakat untuk mendekati para ulama. Tugas daie terbatas dalam hal-hal yang tertentu. Contohnya, mereka tidak boleh mengeluarkan fatwa atau menghukum hal-hal tertentu atas dasar ilmu mereka tidak sempurna.

Oleh itu, kita perlu memahami bahawa seorang pendakwah perlu menyedari tugas, ilmu dan kemampuan dirinya. Inilah sifat yang penting dalam jiwa daie original. Kita tidak mahu daie yang syok sendiri sehingga mengangkat diri mereka sama taraf dengan ulama.

“Sehingga berani mengeluarkan fatwa.

Sehingga berani mentafsir al-Quran dan

hadis tanpa ilmu dan berguru.

Sehingga berani menghukum itu dan ini

sesuka hati.”

Ini bukan daie, tapi ‘ulama Google’. Seringkali hujah atau pendapat yang diberikan oleh golongan ini datangnya daripada sumber-sumber yang tidak sahih. Berguru dengan ‘ustaz Google’ akan membuat diri menjadi ‘gile-gile’. Sedangkan kaki tidak pernah menjejak di pondok, telinga tidak pernah mendengar pengajian, dan tangan tidak pernah membelek helaian kitab.

Ia akan menjadi sebuah kerosakan yang besar apabila daie yang bukan ulama salah faham akan tugas dan tanggungjawab mereka. Kerosakan ini berlaku apabila seseorang yang tidak layak suka meletakkan dirinya sebaris dengan para ulama.

Oleh yang sedemikian, penting untuk seorang daie itu menyedari hakikat tugas dan kemampuannya. Menjadi seorang daie itu tidak semestinya mengizinkan kita bertindak sebagai seorang ulama. Namun seorang daie perlu berusaha membawa orang lain untuk mendekati para ulama. Inilah kefahaman seorang daie original yang tidak berlebihan dalam menjalankan tugasnya.

Ulama ialah guru kepada pendakwah muda, dan para pendakwah muda ini menyampaikan ajaran guru mereka kepada masyarakat.


 

Abu Ajwad

Miri, Sarawak

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: